Hoe blijf je veilig en brandvrij in de keuken
Hoe blijf je veilig en brandvrij in de keuken?
Het mag duidelijk zijn, de keuken is een brandgevaarlijke plek. Het is namelijk een plek waar, naast een hoop brandstoffen, met hitte en vuur wordt gewerkt. Er kan zomaar brand ontstaan en op dat moment moet je wel weten hoe je deze het beste kunt blussen. Maar liefst 25% van alle branden in Nederland kent hun oorsprong in de keuken. Keukenbranden ontstaan door een vlam in de pan, apparaten die in brand vliegen of materialen die tegen of in een hittebron belanden.
- Laat de keuken niet onbeheerd achter tijdens het koken. Een brand wordt meestal veroorzaakt door onoplettendheid.
- Het niveau van hete olie in de pan mag nooit hoger zijn dan de helft van de capaciteit van de pan.
- Als de olie begint te roken, zet u de brander uit en laat u de pan afkoelen.
- Maak de kookplaat en oven regelmatig schoon, vet en kookresten kunnen gemakkelijk door het vuur worden verwijderd.
- Steek de gasbrander indien mogelijk niet aan met lucifers of een aansteker. Vonkontstekers zijn veiliger.
- De handgrepen van de pannen mogen niet buiten de kookplaat uitsteken.
- Plaats geen elektrische draden of brandbare voorwerpen in de buurt van de oven.
- Plaats elektrische kabels en apparaten niet in de buurt van water.
Brandblussers voor in de keuken kopen? Deze
vetbrandblussers kunt u hier online bestellen.

Voor het geval dat.
Rust appartementen uit met automatische rook- en koolmonoxidemelders , die u waarschuwen voor het ontstaan van een dreiging. Zorg ervoor dat u beschikt over de voorwaarden voor evacuatie bij brand.
Gebruik geen roosters op deuren en ramen of trappen. Blokkeer de gangen en toegang tot de flats niet met apparatuur, dit kan de evacuatie en toegang van reddingswerkers belemmeren.